Ja mensen, vandaag is het dan eindelijk weer carnaval. Alleen niet iedereen is hier blij mee, want het feest heeft zijn onschuld verloren in de afgelopen jaren. Ook dit jaar was er weer veel discussie. Waar carnaval vroeger een gewoon zuipfestijn was, is het tegenwoordig een cultureel mijnenveld gebleken. Het is niet de vraag of er dit jaar gekwetst wordt, maar wie er gekwetst wordt.
Zo is er de actie groep ‘Kijk Uit buurman Piet’. Vroeger kon je tijdens carnaval nog ongevraagd aan de buurvrouw zitten, maar daar rust nu een taboe op. De partijen staan in deze discussie lijnrecht tegenover elkaar. De ene kant is van mening dat je af moet blijven van z’n vrouw. De andere kant vindt dat je af moet blijven van hun tradities. De buurvrouw in kwestie voelt zich niet serieus genomen. Maar, dat kan natuurlijk dubbel worden geïnterpreteerd.
Kijk Uit Buurman Piet heeft een protest gepland tijdens de optocht in Uden. Dit stuit op veel verzet van de lokale bevolking. Zij vinden een protest prima, maar niet tíjdens het feest. Volgens hen is Carnaval bedoelt voor zwakbegaafden en voor deze mensen mag je het feestje niet verpesten.
Er komt ook veel kritiek op carnaval vanuit de Protestantse gemeenschap. Zij vinden dat het Katholieke feest afstand moet doet hun Spaanse-Inquisitie-verleden. De afgelopen dagen laaide de kritiek op rondom de ketterverbranding in Zaltbommel. De jaarlijkse strijd voor de hoogste brandstapel leek te zijn gewonnen door carnavals vereniging de Wallepikkers, maar achteraf bleken ze ’s nachts stiekem hun praalwagens op het vuur te hebben gegooid. Dat had niet gemogen volgens het reglement. Het vuur werd oncontroleerbaar hoog op en er mag van geluk gesproken worden dat er niemand gewond is geraakt. Mensen gingen namelijk massaal de straat op. Ze dachten dat het confetti regende, maar dit bleken brandende stukken papier marche.
Ook is er zoals ieder jaar weer veel te doen over de verkleedoutfitjes. Uit protest heeft de prins carnaval van Holtum, zijn eigen huis in fik gestoken. Volgens ooggetuigen leegde hij een jerrycan wasbenzine over z’n carpoort en riep hij, “Als ik niet verkleed mag als indiaan, dan maar als pyromaan!”. In het programma Veronica Inside toonde Johan Derksen begrip voor deze actie met een pakkende anekdote over linkse gekkies, grachtengordel en Grolloo.
Doordat Donald Duck sinds afgelopen week aangekondigd heeft homo’s te accepteren in zijn tijdschrift, moet je oppassen als je besluit verkleed te gaan in een matrozenpak zonder broek. Dan wordt je vanaf nu niet alleen aangezien voor Donald Duck, maar ook voor homo. Dit kan worden ervaren als een belediging, want niet elke homo is een opgewonden woerd.
Verkleden als Zwarte Piet mag dan weer wél. In de context van carnaval refereert dat niet aan het slavernijverleden, maar aan een racistisch kinderfeest. En, dan is het grappig.
Verreweg het populairste verkleedoutfit dit jaar, is Lil Kleine’s nieuwe kledinglijn. Vooral de dames vinden die “Super schattig”. Pas er wel mee op, want er op het feest zijn priesters, Michael Jacksons en R. Kelly’s actief.
Nieuw dit jaar was de discussie rondom de traditie van de polonaise. Dit leidde zelfs tot Kamervragen. In een polonaise krijgen mensen zonder armen automatisch de leiding. Dit wordt gezien als discriminerend voor de armen. Die voelen zich wederom achtergesteld. De meerderheid van de Nederlanders vindt dit punt vrij ver gezocht, maar als een minderheid zich gediscrimineerd voelt over een traditie, kunnen we dat niet blijven omarmen.